Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı, GCIP-2018’de B-Preg, Naturansa ve Seyisco firmaları ilk üçe giren firmalar oldu.

 

Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı (GCIP), Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) tarafından Küresel Çevre Fonu (GEF) desteği ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde ve TÜBİTAK’ın ev sahipliğinde 2014 yılından beri yürütülmektedir.

 

 

GCIP’in diğer resmi paydaşları Tarım ve Orman Bakanlığı (GEF Odak Noktası), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve KOSGEB’dir.

 

GCIP kapsamında bugüne kadar enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, su verimliliği, atık yönetimi, yeşil binalar, akıllı ulaşım ve ileri malzemeler alanlarında çalışmakta olan +100 temiz teknoloji girişimi desteklenmiştir.

 

GCIP Program paydaşı ve Türkiye’de temiz teknolojiler konusunun resmi muhatapları Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin de yer aldığı jüride 10 temiz teknoloji girişimi, projeleri ile yer almıştır. 18 Aralık 2018 Salı günü gerçekleştirilen Final Jürisi ile 2018 programında ilk üçe girecek ekipler belirlenmiştir. Bu ekipler sırasıyla 50.000, 25.000 ve 15.000 TL’lik nakit para ödüllerini almaya hak kazanmışlardır.

 

Ulusal Birinci: B-Preg

B-PREG, ulaşım sektörü için yakıt tasarrufu sağlayan ve CO2 emisyonlarını azaltmalarına yardımcı olan yüksek performanslı ve hafif doğal elyaflı kompozit malzemeler geliştirip üretmektedir. Ford, BMC ve Mercedes Benz potansiyel müşteriler arasındadır ve bu firmalarla gizlilik anlaşması yapılmıştır. Firma 2017 yılında aldığı BiGG Programı desteği ile kurulmuştur. www.bpreg.com

 

Ulusal İkinci: Naturansa

Naturansa, tüketiciye ulaşmadan atılan çiğ meyve-sebzeleri, özel bir yenilebilir böcek türüyle çözündürerek evcil hayvan beslenmesi için yüksek kaliteli alternatif protein kaynağı üretmektedir. Ürünün satışları firmanın internet adresinden yapılmaktadır. www.naturansa.com

 

Ulusal Üçüncü: Seyisco

Seyisco, şehirdeki çukurların yerini tespit ederek belediyeleri çukurları onarması için bilgilendiren yazılım ve donanım geliştirmektedir. Şu anda Çankaya Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Bağcılar Belediyesi’nde 1700km’lik bir alana hizmet verilmektedir. Ayrıca yakında Keçiören Belediyesi’nde yeni bir demo başlatılacaktır. Firma 2017 yılında aldığı BiGG Programı desteği ile kurulmuştur. www.seyis.co

 

Kaynak: https://www.tubitak.gov.tr/tr/duyuru/gcip-2018in-ilk-uc-firmasi-belli-oldu