Haberin linki: http://www.bursadabugun.com/haber/bursa-teknik-universitesi-23-projesi-ile-turkiye-birincisi-oldu-1297698.html

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın başkanlığında video konferans ile gerçekleştirilen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı’nda TÜBİTAK Sanayi-Doktora Programı başvuru sonuçları açıklandı. Bursa Teknik Üniversitesi kabul edilen 23 projesi ile Türkiye birincisi oldu

Sanayi-Doktora programı ile yüksek nitelikli işgücünün sanayiye entegre olmasını amaçladıklarını belirten Bakan Varank; “47 üniversitemizin 147 sanayi kuruluşuyla yaptığı 188 projeyi destekleyeceğiz. Böylece sanayimizin ihtiyaçları doğrultusunda 645 doktora öğrencisi yetiştirilecek. Bu öğrencilerimize eğitimleri süresince aylık 4 bin 500 lira burs desteği sağlıyoruz. Ayrıca; mezuniyetlerini takiben 3 yıl boyunca istihdam desteği de sunuyoruz. Teknopark firmalarımız da bu programdan yararlanabiliyorlar. Sanayi-Doktora Programı, getirdiği vizyoner yaklaşımla sanayideki yapısal dönüşümde kritik bir rol oynayacak.” dedi.

TÜBİTAK’ın 2018 yılından itibaren destek programları kapsamına aldığı “2244 Sanayi Doktora Programı” üniversite-sanayi işbirliğini arttırarak firmalarda çalışacak doktora öğrencilerine burs, sanayiye ise istihdam desteği sağlıyor. Program özel sektörde daha fazla sayıda doktoralı araştırmacı çalıştırılması yoluyla Ar-Ge çalışmalarının geliştirilmesini amaçlıyor. Bütçesinin %18.43’ünü Ar-Ge çalışmalarına aktararak bu alanda üniversiteler arasında Türkiye ikincisi olan Bursa Teknik Üniversitesi çalışmalarının karşılığını almaya devam ediyor. Bünyesindeki Bursa Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. (BursaTTO) vasıtasıyla sanayi ile hâlihazırda çok sayıda proje yürüten BTÜ, başvurusu kabul edilen 23 Sanayi Doktora projesi ile Türkiye birincisi olarak sanayi ve Ar-Ge konusundaki çalışmalarını taçlandırmış oldu.

Rektör Karademir; “Doktoralı araştırmacı sayısını arttıracağız”

Program başvuru sürecinde firmalar ile gerçekleştirilen işbirliği görüşmelerinde BTÜ heyetine bizzat eşlik eden Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, 2244 Sanayi Doktora Programının çıktıları alındıkça ülke kalkınmasının da ivme kazanacağını belirtti. Rektör Karademir programın önemine yönelik olarak; “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde başlatılan ‘Yerli ve Milli Teknoloji Hamlesi’ kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve TÜBİTAK başta olmak üzere devletimizin ilgili kurumları koordinasyonunda son derece stratejik ve kritik projeler yürütülmektedir. Savunma sanayiinde gerçekleştirilen atılımlar (İHA, SİHA, TİHA, yerli ve milli silahlar), yerli otomobil, TEKNOFEST, ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite Yapılanması’ gibi projeler bunlara örnek olarak verilebilir. TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı da aynı amaçla kurgulanmış bir milli projedir. Program başvuru sürecinde 75 firma ile görüşmeler gerçekleştirdik, 42 proje başvurusu yaptık, bunlardan 23 tanesinin onayını aldık. Üç ayrı ildeki 23 firma ve kuruluş ile işbirliği içinde 10 ayrı bölümümüz altında toplam 28 milyon TL bütçe ile ilerleyen zamanlarda 100’e yakın doktora öğrencisi yetiştireceğiz. Bu süreçte en az 5 yıl üniversite-sanayi işbirliğini doktora temelli projeler üzerinden kuvvetlendirerek sanayimizde çalışan doktoralı araştırmacı sayısını arttıracağız. BTÜ olarak on yıl gibi kısa süreli geçmişimizle, henüz TEKNOKENT’imiz kurulmadan ve bu sene maalesef destek alamayan çok genç Teknoloji Transfer Ofisimizin koordinatörlüğünde, son derece enerjik, genç ve çalışkan ekibimizle Türkiye’nin öncü üniversitelerinden biri haline gelmekten mutluluk duyuyoruz. Başta BTÜ ailesine, bizi çok sıcak karşılayan kadirşinas ve ülkemizin gözbebeği sanayicilerimize içten teşekkür ederim. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, Milli Eğitim Bakanlığımıza, YÖK Başkanlığımıza ve TÜBİTAK’a teşekkürlerimi sunar, Bursa Teknik Üniversitemize desteklerinin devam etmesini temenni ederim. Şimdi daha çok çalışma zamanı, Üniversitemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.