TÜBİTAK tarafından bu yıl 16’ncısı düzenlenen Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarının amacı, teknolojik gelişmelere katkı sağlamak, alternatif ve temiz enerji kaynakları konusunda farkındalık oluşturarak, katılımcılara mesleki ve sosyal alan deneyimi kazandırmaktır. Hidromobil ve elektromobil olmak üzere iki kategoride düzenlenen yarışlarda her bir kategoride performans ödüllerinin yanında verimlilik, teknik tasarım, görsel tasarım, kurul özel, yerli teşvik, tanıtım ve yaygınlaştırma ödülleri verilmektedir.
TÜBİTAK tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen İnsansız Hava Araçları (UAV) Yarışması etkinliğinin hedefi, İHA konusundaki farkındalığı arttırmak ve yaygınlaştırmak, bu alandaki teknolojik gelişmeleri izlemek ve bu gelişmelere katkı sağlamak; aynı zamanda katılımcılara teknik ve sosyal deneyim kazandırmaktır. Sabit ve döner kanat olmak üzere iki kategoride düzenlenen yarışmada her bir kategoride verilen performans ödüllerinin yanında yerli yazılım, TUSAŞ özel ödülü ve mansiyon ödülleri verilmektedir.
Gelen yoğun talepler doğrultusunda TÜBİTAK tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışmasının hedefi, İHA konusundaki farkındalığı yaygınlaştırmak, bu alandaki teknolojik gelişmeleri izlemek, bu gelişmelere katkı sağlamak ve aynı zamanda katılımcılara teknik ve sosyal deneyim kazandırmaktır. Sabit ve döner kanat olmak üzere iki kategoride düzenlenen yarışmada her bir kategoride verilen performans ödüllerinin yanında, TUSAŞ özel ödülü ve mansiyon ödülleri verilmektedir.
Söz konusu yarışmaların 2018 yılı itibari ile TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında gerçekleştirilmeleri yarışmaların bilinirliğini arttırmıştır. Dolayısıyla bu yarışmalara ilgi ve katılım da ciddi olarak artmıştır.
Geleceğin teknolojilerine destek veren TÜBİTAK, her bir yarışmanın Danışma ve Değerlendirme Kurulu Üyelerince tüm alanlarda eğitim videoları hazırlamaktadır. Bu videolar ile, yarışmalara katılan veya önümüzdeki yıllarda katılmayı düşünen öğrenciler için, Elektrikli Araçlar ve İnsansız Hava Araçları Yarışmaları alanında uzmanların birikimleri, yarışmalara katılan veya önümüzdeki yıllarda katılmayı düşünen öğrencilere ve tüm ilgililere aktarılmakta ve bu alanlarda ülkemizde bir kültürün oluşmasının alt yapısı hazırlanmaktadır.
Elektrikli Araç Yarışları için; “2020 Yılı Kural Değişiklikleri ve Gelişme Raporu Hazırlama”, “Hidrojen Teknolojileri ve Yakıt Pili”, “Motor Sürücüsü”, “Elektrik Motor Tasarımı”, “Direksiyon Sistemi Tasarımı”, “Tahrik Sistemi Optimizasyonu”, “Batarya Paketleme ve Yönetim Sistemi” ve “İzolasyon İzleme Cihazı” olmak üzere toplam sekiz eğitim videosu hazırlandı ve programın web sayfasında yayınlandı.
EC eğitim videoları için tıklayınız.
Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması için; “Malzeme Seçimi ve İmalat Yöntemleri,” “İtki Sistemleri”, “Kontrolcüler, Otopilot, Radyo Kontrol ve Yer İstasyonları”, “Meteoroloji”, “Havadan Görüntüleme ve Nesne Tanıma”, “İnsansız Hava Araçları; Kavramlar, Tasarım ve Konfigürasyon”, “Hukuki Sorumluluklar”, “Uçuş Mekaniği” ve “Operasyonel Usuller” olmak üzere toplam dokuz eğitim videosu hazırlandı ve programın web sayfasında yayınlandı.
İHA eğitim videoları için tıklayınız.
Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması için; “Yarışma Kuralları ve Görevler”, “Tasarım Raporu Hazırlama”, “Kontrolcüler ve Otopilot Dersi”, “Malzeme, Tasarım ve İmalat”, “Hukuki Sorumluluklar”, “Radyo Kontrol ve Yer İstasyonları”, “İtki ve İtki Sistemleri Entegrasyonu I-II”, “Meteoroloji”, “Tasarla, Yap, Uçur, Döner Kanat Yapımı I-II-III-IV” olmak üzere toplam on üç eğitim videosu hazırlandı ve programın web sayfasında yayınlandı.
Liseler Arası İHA eğitim videoları için tıklayınız.
Kaynak: https://www.tubitak.gov.tr/tr/duyuru/tubitaktan-gelecegin-teknolojilerine-video-egitimi-destegi