Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ana yararlanıcısının TÜBİTAK olduğu Ufuk 2020’de Türkiye – II projesi kapsamında, 17 Temmuz 2019 tarihinde İstanbul, Hilton Kozyatağı Otel’de Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen katılımcılarla Yatırıma Hazırlık Eğitimi gerçekleştirildi.

Projenin, Türkiye’deki KOBİ’lerin inovasyon ve global ölçekte ticarileşme kapsamında verilen Avrupa İnovasyon Konseyi (EIC)- Hızlandırıcı (KOBİ Aracı) Programına katılım ve başarının artırılması hedefiyle hazırlanan KOBİ Paketi içeriğinde yer alan etkinlikte açılış konuşması TÜBİTAK KOBİ Alanı Ulusal İrtibat Noktası Sn. Şeyma Sayımlar tarafından gerçekleştirilerek, projenin ve ilgili eğitimin hem Türkiye hem de tüm katılımcılar için sahip olduğu önem vurgulandı. Devamında TÜBİTAK’ın bu program kapsamında sahip olduğu rol ve verdiği destekler aktarıldı.

Ardından Sn. Philip Sowden tarafından katılımcılara proje kapsamında yapılacak tüm etkinlikler ve söz konusu etkinliğin ayrıntıları ile ilgili bilgiler aktardı. Projenin önde gelen uzman eğitimcilerinden Sn. Nikolaos Floratos, etkinlikten beklentiler üzerine katılımcılarla interaktif bir oturum gerçekleştirdikten sonra projenin kilit uzmanlarından Sn. Odysseas Spyroglou Hızlandırıcı (KOBİ Aracı) programında sunulan fon imkanlarını aktardı.  Yine projenin KOBİ eğitim uzmanlarından Sn. Yasemin Erdal, Türkiye’deki KOBİ’lerin yatırımcılarla olan ilişki ve tecrübelerine yönelik bir değerlendirme yaparak katılımcıları bilgilendirdi.

Etkinlik, misafir konuşmacılardan Sn. Merthan Öztürk tarafından KOBİ Aracı ve yatırımcılarla ilgili tecrübe aktarımları üzerine bir sunumla devam etti. Sonrasında Mentors Network Turkey’den Sn. Mehmet Onarcan Melek Yatırımcı gözünden katılımcı KOBİ’lere beklentileri, işleyişi ve dikkat edilmesi gereken hususları aktardı. Devamında ise IDA Capital’dan Sn. Anıl Gökçen Körpınar yatırımcı gözünden yatırım dünyasını, yatırım mekanizmalarını ve KOBİ’lerden beklenen altyapıları anlatarak, KOBİ’leri bilgilendirdi.

Eğitim, İrlanda Uluslararası Geliştirme Kuruluşu baş danışmanı Sn. Gerard O’Brien’ın firmalara “yatırıma hazırlıklı” olup olmadıkları hususunda kendilerini değerlendirebilmeleri adına temel bilgilendirmeler içeren bir sunumu ve firmaların, bir örnek proje üzerinden kendilerini yatırımcı yerine koyarak değerlendirmeler gerçekleştirdiği bir çalıştay ile beraber, Sn. Nicolaos Floratos’un firmaların yatırımcılara sunum yaparken dikkat etmeleri gereken hususlar üzerine gerçekleştirdiği sunum ile sona erdi.

KOBİ Aracı programında hibe tipi fonlama ile birlikte yatırım seçeneklerinin de gündeme gelmesiyle, KOBİ’lerin yatırım ekosistemine aşinalığının ve gerekli altyapının sağlanabilmesi adına, interaktif katılım gerektiren oturumlar, soru-cevap seansları ve gün boyu süren bire bir görüşmeler vasıtasıyla 30’dan fazla katılımcı için aktif bir eğitim gerçekleştirilirken, katılımcılar hem TÜBİTAK, hem yatırımcılar, hem de birbirleriyle ağ kurma fırsatı yakaladılar. 

Yatırımcılarla KOBİ’leri bir araya getiren başka etkinliklerde buluşmak ve işbirliklerinin devamı temennileriyle etkinlik sonlandırıldı.

Etkinlikteki sunumlara linkten ulaşabilirsiniz.