MANUNET III Projesi temel olarak; yeni imalat teknolojilerinin gelişimini, özellikle KOBİ’lerin imalat konulu R&D faaliyetlerine katılımını, imalata dayalı ekonominin Avrupa bölgesinde büyümesini, böylece Avrupa imalat endüstrisinin küresel rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunulmasını amaçlamaktadır. MANUNETIII projesi kapsamında 2020 yılında 4. kez aşağıda yer alan konu başlıklarına yönelik çağrıya çıkılması planlanmaktadır:
- Bilgi tabanlı mühendislik, endüstri 4.0 teknolojileri dahil üretimde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı (endüstriyel robotlar, bilgisayar destekli mühendislik ve tasarım, üretim otomasyonları, sıfır hatalı üretim, ürün ömrü yönetimi, siber-fiziksel sistemler, IoT, kontrol, büyük veri, analitik, bağlantı ve mobilite, artırılmış gerçeklik, imalat prosesleri için siber güvenlik vb.).
- Üretim süreçlerinde kaynak verimliliği, geri dönüşüm (yeniden kullanım, yeniden üretim vb.) ve döngüsel ekonomi de dahil olmak üzere; çevre ve enerji uygulamalarına yönelik üretim teknolojileri.
- Adaptif üretim teknolojileri.
- Eklemeli imalat teknolojileri, malzemeleri ve ürünleri vb.
- Üretimde yeni malzemeler (alaşımlar, yağlayıcılar, kaplama, tekstil elyafları, kompozit, yalıtım malzemeleri, çok işlevli malzemeler vb.).
- Yeni üretim metotları, bileşenler ve sistemler (cihazlar, takım ve ekipman, lojistik sistemler).
- Üretime yönelik diğer ürün, teknoloji ve servisler (lojistik, tedarik zinciri vb.).
Firmalar/araştırmacılar kendi ülkelerindeki fonlama kuruluşu tarafından fonlanmaktadır. Ülkemizde yerleşik firmalar/araştırmacılar “TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı” çerçevesinde desteklenecektir.
Başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olabilir.
Çağrı ve uluslararası başvuru ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.manunet.net ağ sayfasından erişebilirsiniz.
İlgili Kişi
Tayyip KÖSOĞLU
ARDEB – UPAG
Tel: 0312 298 1806
e-posta: tayyip.kosoglu@tubitak.gov.tr