AB’nin araştırma ve yenilikçilik programı Ufuk 2020 (Horizon 2020) kapsamında işbirliğini destekleyen roadshow bugün start alıyor. Etkinliğin İstanbul Sanayi Odası’nda gerçekleşen ilk ayağı özellikle üst sınıf yenilikçiler, girişimciler ve küçük şirketlere yönelik fonlara odaklanıyor. Bu etkinlik, araştırma ve yenilikçilik alanlarındaki işbirliğinin arttırılması ve Türkiye’nin Horizon 2020 programına katılımını teşvik yönünde Avrupa Birliği ile Türkiye tarafından sarf edilen ortak çabaların bir parçasıdır.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu-TÜBITAK ortaklığında Ufuk 2020 fon inisiyatifi, 2014’ten bu yana Türkiye’de bilgi ve yenilikçilik temelli toplumu harekete geçirmektedir. Bundan kısa bir süre önce, Avrupa Komisyonu’nun Araştırma ve Yenilikçilikten sorumlu Genel Direktörü Jean-Eric Paquet, Ufuk 2020 programına katılımın arttırılması doğrultusunda sergilenen kararlılıkla ilgili olarak Türkiye’ye yönelik takdirlerini ifade etmiştir.

Bugün İstanbul’da düzenlenen Ufuk 2020 Bilgilendirme Günü sadece Türk araştırmacıları değil; aynı zamanda, faaliyetlerinin hangi aşamasında olurlarsa olsun, Türk girişimci ve yenilikçileri Ufuk 2020 fon mekanizmalarından faydalanmaları için teşvik ederek bu kararlılığı daha da pekiştirmektedir. Bu mekanizmaların başında gelen EIC-Geliştirilmiş Avrupa Yenilikçilik Konseyi pilot [uygulaması] (Enhanced European Innovation Council (EIC) pilot), Ufuk 2020’nin yenilikçiliğin en üst seviyelerinde girişimcilere ve öncülere fon, öneri ve ağ fırsatları sağlayan kısımlarını bir araya getirmektedir. EIC pilot desteği AB’ye üye olan tüm ülkelerdeki ve Türkiye gibi AB’nin Ufuk 2020 Programına katılan diğer ortak ülkelerdeki yenilikçilere açıktır. 

Bugünkü etkinlikte KOBİ aracı (SME-Instrument) (EIC hibesi) kapsamında Türk yenilikçilere dönük fırsatlara ve fikirlerini geliştirmek veya pazara ulaşmak isteyen küçük ve orta ölçekli şirketler için hızlandırıcı araca özel bir önem atfedilmektedir. KOBİ aracı altında şu ana kadar çoğu İstanbul’da yerleşik 34 Türk KOBİ’si toplamda 9.21 milyon Avroya varan bir fon desteği almıştır. Bu fonların büyük bir bölümü (3.99 milyon Avro), inşaat ve ulaşım ağlarıyla ilgili projelere ve iş modeli inovasyonlarına (3.32 milyon Avro) yönlendirilmiştir. Bugün düzenlenen etkinlikte Türk katılımcılar, San Francisco merkezli bir girişim sermayesi firması olan ScaleX Ventures’ın kurucusu ve yönetici ortağı ve KOBİ-aracı jüri üyesi Dilek Dayınlarlı’dan da bir takım ipuçları ve tavsiyeler alabilme fırsatı da yakalayacaklar.

Bugün düzenlene bilgilendirme etkinliği, Türkiye’de Mayıs ayı boyunca düzenlenecek üç Ufuk 2020 roadshow etkinliğinden ilki… Sonraki iki etkinlik ise 16 Mayıs’ta Ankara’da ve 17 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacak ve Ufuk 2020 programı kapsamında Marie Skłodowska-Curie actions altında Türk araştırmacılara dönük hibe fırsatlarına odaklanıyor olacak

– – –  

Ufuk 2020: Dünyaya Açık

Ufuk 2020 araştırma ve yenilikçilik konusuna ayrılmış en büyük çok uluslu programdır ve ‘Dünyaya Açıktır.’ Bir diğer ifadeyle dünyanın her köşesinden araştırmacılar, üniversiteler, araştırma kuruluşları veya şirketleri teklif çağrısı yöntemiyle yürütülen Çalışma Programı kapsamındaki faaliyetlere katılmak için başvurabilirler. 2018-2020 dönemi için Çalışma Programı, karşılıklı fayda sağlayan alanlarda, uluslararası amiral gemisi nitelikli 30 inisiyatiften oluşan liste de dâhil olmak üzere 600’den fazla teklif çağrısıyla birlikte 30 milyar Avroluk önemli bir yatırımı temsil etmektedir.

Ufuk 2020 ve AB’nin uluslararası araştırma alanındaki işbirliği çalışmaları ile ilgili son gelişilmeleri takip için:

Twitter: @EU_H2020

Basın irtibat:

Miray Akdağ, Basın Müşaviri, AB Türkiye Delegasyonu

Tel: 0312 4598700 e-posta: miray.akdag@eeas.europa.eu